SCHARN of SJAAN (in het maastrichts)
Scharn is een groene ruimtelijke buurt in oostelijk Maastricht en bestaat nog niet zo lang als aparte Maastrichtse buurt. Voorheen maakte het buurtschap Scharn onderdeel uit van de buurt Heer. Met de herindeling enige jaren geleden werd Scharn een van de 44 officiële buurten van Maastricht. Een deel van Heer (tot aan de Akersteenweg) en een deel Amby (tot aan de Terblijterweg) werd toen aan Scharn toegevoegd.
Scharn heeft postcode 6226 en (deels) 6224 en telt zo’n 3450 huishoudens en 6520 inwoners.
De oudste schriftelijke vermelding van Scharn of Scharen dateert uit het jaar 1145. Tot 1900 was Scharn niet meer dan een gehucht.
Lees meer over de historie van Scharn van auteur Jos Notermans.
Jaarlijks wordt in juni het grote buurtfeest Sjaander Broonk gevierd in een tent op het Sjaanderplein aan de Churchilllaan. Vroeger werd voorafgaand aan het feest de processietocht door Scharn gelopen, maar dat is al enkele jaren niet meer het geval. Het feest duurt 3 dagen en biedt een divers programma voor alle leeftijdscategorieën.
Scharn heeft een befaamde voetbalclub, VV Scharn met voetbalvelden aan de Bemelerweg.
Er liggen diverse scholen, b.s. Scharn aan de Kloosterstraat, het scholencomplex aan de Bemelergrubbe met o.a. het NOVO college en VMBO, en het Vista College voor beroepsonderwijs in Scharn West.
Scharn heeft een mooie speeltuin, met ingang bij de Laan in den Drink en een buurtpark langs de Akersteenweg, de Groene Poort Oost. En het centrum voor geestelijke gezondheidszorg Mondriaan en Zorgpark Scharn zijn in Scharn gehuisvest.
Verder zijn er diverse winkels (AH Heer, slagerij ‘Heuts’, bakker ‘Noblesse’, slijter ‘Raadhuis’ ) gevestigd en horeca, zoals de ‘Herremeniezaal’, ‘Aajd Sjaan’ en diverse (afhaal)restaurants.
Voor een praatje bij een gratis kop koffie op thee kunt u terecht bij de Ontmoetingswinkel aan de Adelbert van Scharnlaan.
De R.K. kerk van Scharn, de Antonius van Padua kerk ligt aan de Wethouder van Caldenborghlaan.