LEEFBAARHEID

Groen

Scharn is een groene buurt, met een buurtpark Groene Poort Oost en een door buurtbewoners onderhouden Doornplantsoen, gelegen tussen de Meidoorn en de Boksdoorn.
Langs de Terblijterwerg ligt in noord Scharn, tussen de Ambyerstraat Zuid en de Armand Maassenstraat, een natuurgebiedje, met dassenburchten.

Winkels en bedrijven

In Scharn liggen diverse winkels en bedrijven zoals levensmiddelenwinkels (slager, bakker), een supermarkt, slijters, een bouwmarkt, bloemenwinkel en autobedrijven.
Er is horeca (de Herremeniezaal Heer), café Aajd Sjaan en een aantal (afhaal)restaurants met Chinees en Italiaans eten.

Verenigingsleven

De voetbalvereniging VV Scharn is bekend in Maastricht en omstreken en organiseert jaarlijks ‘Adventure games’ en de Haloween optocht.

Kinderkoor Sjamaes is na de corona pauze weer actief en heeft inmiddels een nieuwe dirigente. Bij het koor zingen enthousiaste meisjes en jongens tussen de 6 en 21 jaar in diverse muziekstijlen, onder begeleiding van piano en soms met drum.

Tennisclub de Burght

Scharn heeft een actieve en bloeiende tennisclub, De Burght met ruim 450 leden, waaronder een groot aantal enthousiaste jeugdleden. De Burght is opgericht in 1980 en was lange tijd gevestigd rondom het fraai gerestaureerde kasteel De Burght, waar de club ook haar naam aan ontleent. In 2002 verhuisde de vereniging naar Sportpark Mulder. De Burght beschikt over negen uitstekende gravelbanen waardoor er meestal wel een baan vrij is om te tennissen.

Adres: Mockstraat 36-38, lees meer, https://www.tcdeburght.nl/

Herinrichting Scharn

  • Laan in den Drink
    De gemeente Maastricht wil het al jaren braakliggende terrein van het voormalig zwembad Heer herinrichten. Er komt een zorgcomplex met 24 wooneenheden voor licht dementerenden. Aangrenzend wordt een buurtpark aangelegd en het parkeerterrein van RKSV Heer wordt zuidwaarts verplaatst. Het project is stil gevallen vanwege de aanwezigheid van bewoonde dassenburchten.
  • Scharn West
    Buurtbewoners hebben het Buurtcomité Scharn-West opgericht als onderdeel van Buurtnetwerk Scharn om sterker te staan richting gemeente Maastricht. Belangrijkste doel is om de leefbaarheid in hun buurt te behouden. De buurt ligt naast de Groene Loper en de gemeente Maastricht heeft grootse plannen voor dit gebied en wil er 1100 woningen en een scholencampus voor 5500 leerlingen bouwen. 

Belangengroep Groene Loper

De Belangengroep Groene Loper zet zich in voor leefbaarheid en (verkeers)veiligheid op en rond de Groene Loper en bestaat uit vertegenwoordigers uit de aangrenzende buurten, de buurtnetwerken Wyckerpoort, Wittevrouwenveld en Scharn, inclusief buurtcomité Scharn-West.