Verzetsmonument aan de Memorielaan weggehaald.

juli 1, 2024
Afgelopen week werden omwonenden van de Memorielaan verrast door werkzaamheden in het plantsoen aan de Memorielaan. De glazen platen van het verzetsmonument, de blokken beton in de grond en de planten werden verwijderd uit het plantsoen. Enkele direct aanwonende bewoners hadden vooraf een brief gekregen waarin uitgelegd werd waarom het monument verwijderd zou worden, maar de meeste omwonenden wisten van niets.
De straten van de Memorie buurt zijn vernoemd naar Maastrichtse verzetshelden met een herdenkingsmonument van de kunstenares Marieken Verheyen. Niet alleen voor de buurt, voor heel Scharn en heel Maastricht is het monument belangrijk als herinnering aan de verzetshelden van Maastricht.
Het monument heeft bestaan uit een wilde tuin omgeven door een cirkel van glasplaten met teksten over vrijheid. De glazen platen zijn in de loop der tijd beschadigd en blijken niet meer gerepareerd te kunnen worden. In samenspraak met de kunstenares heeft de gemeente besloten het monument te verwijderen.
Na overleg met de kunstenares zal gekeken worden naar een vervolg.