PROTEST OP WIELEN voor een milieuzone in Maastricht!

maart 3, 2023
Fietsers maken zich zorgen over de slechte lucht in Maastricht. De uitstoot van schadelijke stoffen in Maastricht ligt vaak wel 6 (!) keer hoger dan de actuele norm van de Wereldgezondheidsorganisatie. Onderzoek bevestigt dat wonen nabij drukke verkeerswegen gelijk staat aan het passief meeroken van 4 tot 5 sigaretten per dag! Enkel door langdurig in Maastricht te wonen of studeren verhoog je de kans op het ontwikkelen van astma, hart- en vaatziekten en kanker.
De oplossing voor schonere lucht in de stad is een milieuzone. Houdt kort samengevat in dat zwaar vervuilende voertuigen worden geweerd. In de binnenstad zou de milieuzone gemakkelijk ingevoerd kunnen worden via de ‘Zero Emissie Zone’ (ZES) die de gemeente wil invoeren in 2025. Daarna zou de milieuzone moeten worden uitgebreid tot aan de gemeentegrenzen, met Park & Ride-faciliteiten aan de rand van de gemeente. Uit rapporten van de gemeente blijkt dat dit maatschappelijke winst oplevert.
Maastricht for Climate, Milieudefensie Maastricht, Fietsersbond Maastricht en de buurtnetwerken in Maastricht nodigen iedereen uit voor een fietsprotest op zaterdag 18 maart (16:00 - 18:00 uur, startpunt Markt).